Prima hrănire complementară. Sfaturi de la medicul pediatru mamelor bebelușilor
Prima hrănire complementară. Sfaturi de la medicul pediatru mamelor bebelușilor
Copilul crește, are mai mult de 6 luni. Laptele matern devine din ce în ce mai puțin și înțelegeți că este timpul să scoateți din dulapul din bucătărie setul de veselă pentru copii.
Vor trece doar câteva săptămâni, și veți nevoie de o farfurie frumoasă cu lingură, o cană cu antivărsare. Cum să nu dăunați copilului la introducerea hrănirii complementare, când să începeți și ce ar trebui să facă parte din prima hrană a copilului - într-un interviu cu doctorul în științe medicale, profesorul la Catedra de pediatrie nr. 4 a Universității Naționale de Medicină ”Bogomoleț” Mitiureaeva Inga Alexandru.
Hrănirea complementară este o măsură fiziologică de adaptare copilului la o masă comună. O treaptă pentru trecerea copilului la rația noastră obișnuită. Un copil în creștere trebuie dezvățat treptat de la laptele matern sau de la amestec și trecut la produse alimentare. Hrănirea complementară este administrată corect de la vârsta de 4 luni, dacă copilul este hrănit artificial, de la 4,5 luni - dacă amestecat, și de la vârsta de șase luni – dacă este alăptat. Este rezonabil să respectați aceste perioade de vârstă, deoarece acest lucru este fiziologic corect. Și acesta este cel mai bun moment pentru a începe să învățați copilul să mănânce ce mâncați și dvs. Nu contează când începeți hrănirea complementară: în toamnă, primăvară sau vară. Copilul atinge vârsta declarată - imediat începeți.
Prima hrănire complementară: cu ce și cum să începem
În cele mai multe cazuri, familiarizarea copilului cu produsele alimentare pentru adulți se începe cu piure de legume. Inițial, acesta este preparat dintr-un singur tip de legume, de exemplu, cartofi, crescând treptat cantitatea acestora. Puțin mai târziu se adaugă morcovii, dovlecei. Mai întâi, încercați să nu hrăniți copilul cu legume portocalii-roșii. Dacă copilul este alergic, atunci în loc de morcovi, încercați să introduceți conopidă, apoi broccoli. Toate aceste ingrediente sunt amestecate într-o masă omogenă și sunt adăugate în amestecul de lapte. Cantitatea de lapte necesară copilului zilnic trebuie să fie constantă. Laptele nu ar trebui să dispară din dietă datorită piureului, deci este necesar să diluați hrănirea complementară cu lapte în raport 50 la 50. Chiar dacă copilul suge sânii, este de dorit să se diluați laptele cu un amestec. În primul rând, copilul va fi mai dispus să încerce bucatele noi - pentru dâns acest gust va fi înțeles, fiziologic. În al doilea rând, el va primi cantitatea necesară de lapte împreună cu hrana complementară. De regulă, de la 4-5 luni în piureul de legume în mod obligatoriu este introdus aditivul corectiv, gălbenuș de ou bine fiert de găină (se poate prepeliță) - până la un sfert la vârsta de cinci luni, și până la jumătate de ou de găină pe zi la 6 luni. Al doilea aditiv corectiv, care ar trebui să fie prezent în piureul de legume este uleiul vegetal. Este mai bine să adăugați în mâncare uleiuri rafinate de bună calitate. În nici un caz nu folosiți ulei de prima stoarcere, deoarece el irită mucoasa intestinală. Este potrivit uleiul de măsline sau din semințe de struguri, dar neapărat rafinat. Trebuie să începeți cu cantități mici, literalmente cu o picătură. Și până la șase luni să atingeți cantitatea de o jumătate de linguriță, adică 2,5 ml. De la cinci luni până la un an, nu fierbeți în piureul de legume mai mult de 3-4 componente (de exemplu, morcovi, cartofi, dovlecei, conopidă sau broccoli). Ceapa, pătrunjelul și alte ingrediente se adaugă după un an.
Principiile introducerii alimentelor complementare
- Primul principiu - succesivitate.
- Aceasta înseamnă că trebuie să începeți cu doze mici, să zicem cu o jumătate de linguriță de piure. Toate celelalte sunt înlocuite cu un amestec sau lapte matern. A doua zi, dați o linguriță, apoi două, crescând treptat porția de piure de legume. Timp de 2 săptămâni, trebuie să înlocuiți complet cu hrană complementară o alăptare.
- Al doilea principiu al introducerii hranei complementară - principiul de cruțare. Aceasta înseamnă că alimentele trebuie să fie sub formă de piureu, astfel încât copilul să poată înghiți cu ușurință.
- l treilea principiu - antrenamentul. Accentul se face pe faptul că hrăna complementară este dată până la sau înainte de alimentația principală, adică înainte de laptele matern sau amestec. Prima și ultima alăptare nu poate fi înlocuită categoric cu alimente complementare.
De asemenea, este important să rețineți că alimentele complementare încep să se introducă numai unui copil sănătos. Dacă copilul se plictisește, plânge, se simte rău - nu începeți hrănirea complementară.
Produsele administrate după prima hrănire complementară
A doua hrănire complementară la o lună după introducerea primei 10% - terci cu lapte integral: 200 ml de lapte 10% cereale per porție. Pentru copiii în vârstă de un an în vânzare există un număr mare de cereale gata făcute, trebuie doar să le diluați cu lapte sau apă. Există, de asemenea, o regulă: între prima hrană complementară cu legume și terci trebuie să fie alăptarea cu sâni sau amestec, dacă copilul este hrănit artificial. Cel mai des, meniul zilnic al copilului în această etapă arată astfel: prima alăptare cu piept (amestec), a doua - terci, a treia - piept (amestec), a patra - piure de legume și ultima – piept (amestec).
A treia hrănire complementară - carne
Este introdusă la aproximativ 7 luni. Caracteristica sa este că nu înlocuiește laptele matern sau amestecul, ci piureul de legume. Pentru hrana complementară cu carne, alegem carne moale. Nu ar trebui să fie carne de vită, ci de iepure, pui sau curcan. Fierbeți carnea tocată separat de piureul de legume. Începând de asemenea cu 2-3 grame, aducem cantitatea de carne în piure - până la 30 de grame în 2 săptămâni, reducând în același timp cantitatea de legume până la 170 de grame, astfel încât suma să fie de 200 de grame pentru o hrănire. Programați această hrănire la prânz - la orele 14:00. La introducerea celei de-a treia hrane complementare, nu mai respectăm regulile intervalului dintre hrana complementară. Astfel, meniul zilnic al unui copil de 7 luni este următorul: prima și ultima hrănire - piept sau amestec, la orele 10 copilul mănâncă terci de lapte, la orele 14 piure de legume cu carne tocată. La orele 18 - de asemenea, lapte matern sau amestec. Apoi, de la 8 luni, copiilor sănătoși, fără alergii și probleme cu tractul gastro-intestinal, începem să introducem bulion de carne și aducem cantitatea acestuia în piureul de legume până la 50 ml. Deci, la prânz, copilul de opt luni mănâncă 50 ml de bulion, 30 g de carne tocată și 120 g de piure de legume. De obicei, până la 8-9 luni alăptarea la orele 18 este treptat înlocuită cu produse lactate (iaurt sau chefir cu cașcaval). Această hrănire nu este considerată complementară, este pur și simplu înlocuirea amestecului sau laptelui matern, care devine din ce în ce mai puțin, cu produse lactate. Dați copilului 170 ml de iaurt sau chefir și nu mai mult de 30 g de cașcaval în timpul unei hrăniri. Toate acestea, din nou, le mărunțiți până la obținerea unei mase omogene, treptat, începând cu doze mici. Până la 9 luni 30 de grame de carne tocată în piure înlocuiți cu 40 de grame de chifteluțe (2 bucăți câte 20 de grame fiecare). Cantitatea de piure de legume la prânz scade până la 110 grame. La 10 luni, chifteluțele sunt înlocuite cu pîrjoală aburită (40 g) și adăugăm un pesmet din baton (10 grame). Plus 50 de grame de bulion și 100 de grame de piureu de legume - în total 200 de grame per hrănire. Amestecați ingredientele într-o masă omogenă și hrăniți copilul cu lingurița la orele 14.
Introducerea sucurilor în hrana complementară
În pofida tuturor modificărilor existente în introducerea alimentelor complementare, adepții școlii academicianului Maidannic consideră că în hrana copilului trebuie să fie introduse aditivi corectivi: sucuri, piure de mere și gălbenuș de ou. Nutriția mamei și a copilului în zilele noastre este atât de epuizată, conține puține vitamine, oligoelemente, minerale, încât sucurile și piureurile de fructe sunt adesea o salvare. În plus, sunt, de asemenea, un antrenament bun pentru sistemul enzimatic și organele tractului gastro-intestinal. La hrănirea naturală, sucurile și piureurile de fructe sunt administrate de la trei luni, în caz de hrănire artificială puțin mai devreme - de la 2-2, 5 luni. Este dovedit faptul că copiii, care nu au primit sucuri în copilăria timpurie, au avut probleme cu secreția enzimelor pancreatice și au suferit de boli a tractului gastro-intestinal și a sistemului nervos la o vârstă mai târzie. Desigur, pentru consumul de către sugari, sucurile ambalate nu sunt potrivite, ele sunt destinate pentru copii cu vârsta peste 3 ani. Sucurile pentru hrănirea copiilor în vârstă de până la un an ar trebui să fie proaspăt preparate. Iar mărul pentru suc trebuie să fie verde. Mama freacă de obicei fructul pe o răzătoare, îl stoarce prin tifon și hrănește imediat copilul. Sucurile sunt un antrenament bun al tractului gastrointestinal, stimulând producția de enzime și suc gastric. Mamele grijulii, fiind încă însărcinate și știind că începutul hrănirii complementară a copilului va fi iarna sau primăvara, în timpul verii, adună legume și fructe din grădina proprie și de la cabanele de la țară. Acest lucru este ideal pentru bebeluș. Dacă nu aveți o astfel de posibilitate, există firme care produc sucuri și piure de legume fără pesticide, cu cantitatea potrivită de minerale și vitamine.
Pregătit de Victoria Astahova